Pätevyyden tunne
Julkaistu: 17.07.2018 00.00

Pätevyyden tunne

Osa 2 – Pätevyyden tunne

”Ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta taustastaan, ulkonäöstään, osaamisestaan tai sukupuolestaan. Tämä ei päde urheilussa. Urheilussa vaikuttaa niin moni asia, kuten pituus, geenit, kotiympäristö ja jopa valmentaja. Urheilussa on vain yksi tapa olla samanarvoinen kuin joku muu – yrittämällä. Jokainen ihminen voi aina tehdä parhaansa juuri siinä hetkessä.”

Näin totesi edesmennyt koripallovalmentaja John Wooden. Mielestäni hän on hyvinkin oikeassa.

Pätevyydentunne on suurin ennustaja ihmisen hyvinvoinnille. Tunne pätevyydestä syntyy, kun ihminen hallitsee ympäristönsä vaatimukset. Jääkiekossa tämä tarkoittaa, että pelaaja osaa pelin vaatimukset, eli lajitaidot, pelitilanneroolit ja lajitaktiikat. Sen lisäksi hyvässä kunnossa oleva pelaaja jaksaa paremmin jäällä, mikä lisää pätevyydentunnetta.

Harjoituksissa on tärkeää, että pelaajalle tarjotaan mahdollisuus haastaa itsensä. Lyhkäisyydessään tämä tarkoittaa, että harjoitusympäristössä lisätään vaikeusastetta pelaajan hallitessa tiettyä tekniikkaa tai taktiikkaa, jotta pelaajan pätevyydentunne kasvaa. Harjun Kiekossa on hyvin vaihtelevaa taito-osaamista ja meille on tärkeää, että yksilön tarpeet huomioidaan. Me haluamme antaa kaikille mahdollisuuden lisätä pätevyydentunnetta omassa tahdissa.

On hyvinkin tärkeää, että ihmiset ympärillä huomioivat pelaajan etenemisen. Valmentajan on oltava läsnä ja huomioitava, kun pelaaja tekee tietyn asian hyvin. Valmentajan on myös rohkaistava pelaajaa yrittämään, sillä mikäli pelaaja tuntee, ettei onnistu vaikka yrittää parhaansa, hänen motivaationsa laskee. Tämän takia jokaisen joukkueen pelisäännöissä on vaatimus, että pelaajat aina yrittävät parhaansa.

Pelisäännöt ovat hyvin tärkeä osa pätevyydentunteessa. Ihminen tarvitsee raamit, joiden sisällä voi toimia. Kun raamit ovat selkeät, on ihmisen helpompi toimia, mikä lisää pätevyydentunnetta.

Yhdessä olemme vahvoja.

Kesäterveisin,

Martin Andler

Seuran uusimmat